Hırsızlık Suçunun, Bir Afet Veya Genel Bir Felaketin Meydana Getirebileceği Zararları Önlemek Veya Hafifletmek Maksadıyla Hazırlanan Eşya Hakkında İşlenmesi
Fail tarafından hırsızlık fiilinin bir afet ya da genel bir felaketin meydana getirebileceği zararları önlemek veya hafifletmek amacıyla hazırlanan eşyalara yönelik işlenmesi ceza kanunumuzda nitelikli hal olarak bu madde kapsamında düzenlenmiştir. Bu şekilde işlenen bir fiilin nitelikli hal kapsamında değerlendirilmesinin sebebi hem hırsızlığa konu malın niteliği hem de olası bir afet ya da felaket durumunda insanların içerisinde bulunacağı mağduriyet halinin daha ağır olmasından kaynaklıdır. Doktrinde afet veya genel felaket deprem, sel, su baskını, tsunami, salgın hastalık, hortum, büyük yangın, savaş ve ayaklanma gibi belirsiz insanın yaşamına yönelik tehlike oluşturan olaylar örnek olarak gösterilmiştir. Bu maddenin uygulanması açısından, suça konu eşyanın bulunduğu yer önemli değildir. Hırsızlık suçunun işlenmesi esnasında bu mallar bina içerisinde olabileceği gibi açıkta ve herhangi bir yerde depolanmış olması da mümkündür. Ayrıca bu eşyaların afet veya genel felaket için sürekli veya geçici olarak hazırlanmış olup olmaması bu maddenin uygulanması açısından önem arz etmemektedir. Bu bent açısından önemli olan bir diğer husus, suça konu bu eşyaların afet ve felâket bölgesine gönderilmesinden sonra ancak henüz afetten zarar görenlere dağıtılmasından önce çalınması hâlinde, fail hakkında yine bu kanun maddesinin uygulanacak olmasıdır. Buna karşın, bu eşyalar afetten zarar görenlere dağıtıldıktan sonra hırsızlık fiilinin işlenmesi durumunda artık bu bendin uygulanması söz konusu olamayacaktır. Çünkü söz konusu mallar afetten zarar görenlere dağıtılmak suretiyle, zilyetlikleri de afetzedelere devredilmiş bulunmaktadır. Bu son halde artık afetzedelerde bulunan mallara karşı gerçekleştirilen hırsızlık eylemleri için söz konusu eylemin işleniş şekli ve özelikleri dikkate alınarak, fail hakkında diğer bentlere göre ceza tayin edilmesi gerekecektir. Bunların yanında, suça konu bu eşyanın kime ait olduğu ya da nerede bulunduğu önemli olmamakla birlikte, sürekli veya geçici bir süre için hazırlanmış olmasının da sonuca etkisi yoktur. Ancak, failin aldığı malın, bir afet veya genel bir felaketin meydana getirebileceği zararları önlemek veya hafifletmek maksadı ile hazırlanan eşya olduğunu bilmesi gerekmektedir. Bu konuda kaçınılmaz bir hataya düşen fail bundan yararlanacaktır.128 Hırsızlık fiilinin bir afet ya da genel bir felaketin meydana getirebileceği zararları önlemek veya hafifletmek maksadıyla hazırlanan eşyalara karşı işlenmesine ilişkin bu yasa maddesine uygun olarak, gemilerdeki cankurtaran yelekleri, filikalar, bina üzerindeki paratonerler, deniz fenerleri, trenlerdeki imdat işaretleri ve yangın söndürme cihazları gibi eşyalara karşı işlenen hırsızlık fiillerinin bu bent kapsamında değerlendirilmesi gerektiği doktrinde ve Yargıtay ceza dairelerinin kararlarında açıkça ifade edilmiştir.
''Suç tarihinde sanığın Van depremiyle toplanan yardım eşyalarının depolandığı Başbakanlık Çukurova Kalkınma Ajansına ait eski tekel fabrikasına girmek suretiyle çuval içine istiflenmiş vaziyette bulunan ikinci el giyim eşyalarını çalmaya teşebbüs eyleminin“bir afet veya genel bir felaketin meydana getirebileceği zararları önlemek veya hafifletmek maksadıyla hazırlanan eşya hakkında” hırsızlık suçunu oluşturduğu gözetilmeden TCK'nın 142/1-d maddesi yerine suç niteliğinde yanılgıya düşülerek aynı Kanun'un 142/1-a maddesi uyarınca hüküm kurulması'' YARG. 2. CD. 2014/31770-2016/10917 E-K.
‘’SSÇ'lerin İl Afet Acil Durum Müdürülüğüne ait araçtan beton kırma aleti ile hortum çaldıklarının anlaşılması karşısında, eylemlerinin TCK' nın 142/1-d maddesine uyan hırsızlık suçunu oluşturması karşısında anılan yasanın 142/1-a maddesi uyarınca uygulama yapılması’’YARG.13. CD. 17.11.2014, 2013/14299-2014/12171
''Sanığın, suça konu Yeni Evren Sitesinin A, B, C ve D bloklarındaki yangın söndürme sistemine ait vana ve fıskiyeleri sökerek çaldığının anlaşılması karşısında; sanığa atılı suçların girdiği bina sayısınca oluştuğunun gözetilmemesi, karşı temyiz olmadığından, yine sanığın eyleminin TCK'nın 142/1-d maddesine uyan suçu oluşturduğu halde aynı Kanunun 142/1-b maddesi gereğince hüküm kurulması '' ’YARG. 2.CD. 2013/24350 E. 2014/13243 K.
''Suça sürüklenen çocuğun okulun dış cephesinde döşeli paratonere ait kabloları keserek aldığı olayda, hırsızlık eyleminin ‘’bir afet veya genel bir felaketin meydana getirebileceği zararları önlemek veya hafifletmek maksadı ile hazırlanan eşya hakkında’’ hırsızlık suçunu oluşturduğu gözetilmeden TCK’nın 142/1-d maddesi yerine suçun nitelendirilmesinde yanılgıya düşülerek aynı Kanun’un 142/1-a maddesi gereğince uygulama yapılması'' YARG. 2 CD 2018/3904 E. 2018/9259 K.
''Olay tarihinde sanığın, mağdurun yöneticilik yaptığı apartmanda, afet veya genel bir felâketin meydana getirebileceği zararları önlemek veya hafifletmek maksadıyla hazırlanmış olan yangın panolarındaki musluk ucu, lens ve vanaları çaldığının olduğu anlaşılması karşısında; eylemin TCK'nın 142/1-d maddesinde tanımlanan suçu oluşturduğu gözetilmeden aynı Yasanın 142/1-b maddesiyle uygulama yapılması'' YARG. 2 CD 2013/25172 E. 2014/12171 K.